2015. március 23., hétfő

Fájdalom – tegyük elviselhetővé

A félelem, bizonytalanság, aggodalom felerősíti a fájdalmat, és elhúzódó vajúdást eredményezhet, ezért is nagyon fontos, hogy mindenki ott, és azokkal szülhessen, ahol, és akikkel biztonságban érzi magát.

A szülés rajtunk túlmutató erő. Ha a vajúdó nő el tudja fogadni, át  tudja adni magát, nem harcol ellene, sokkal könnyebb dolga lesz.

Mindenki másképp éli meg, van, akinek már az első "fájások" is elviselhetetlennek tűnnek, míg mások kitolásra esnek be, vagy be sem érnek, mert nem gondolnák, hogy már ott tartanak. Az itt leírtak nagy általánosságban igazak, és egészséges baba-mama párosnál alkalmazandóak.

Forrás: www.nlcafe.hu


A vajúdás szakaszai:

1. Korai "látencia szak"
Ezek már nem "csak" keményedések, de még változó időközönként, változó intenzitásúak a kontrakciók. 7-20 percenként jelentkeznek, és nem éri el hosszuk az 1 percet.
Ez általában 4cm-es (2 ujjnyi) tágulásig tart.

2. Aktív "fele sem tréfa"
Kétség sem fér hozzá, hogy ez már AZ. Egyre erősödnek a kontrakciók, akár egy percig is eltarthatnak. 4-7cm közötti tágulásnál.

3. Átmeneti "elegem van", "haza akarok menni"
Méhszáj tágulása csaknem teljes. Ez a legnagyobb kihívást jelentő rész. A kontrakciók 2-3 percenként jönnek, és akár 60-90 mp-ig is eltartanak, intenzitásuk is tetőzik. 7-10cm között.

4. Pihenj és légy hálás
Teljes tágulás, és kitolási inger között jelentkezik, bár nem mindenkinél.  Van aki akár egy órát is alszik, de van aki második fészekrakó ösztönként keresi A HELYET.
A szervezet érzi, ha erőre van szüksége a végjátékhoz.

5. Kitolási
Nehéz munka mégis a legtöbben jobban viselik, mint az átmeneti szakot, hisz valamennyit visszanyernek a tudatosságukból, és tevőlegesen is részt tudnak venni a folyamatban.
Visszatarthatatlan székelési ingerre hasonlít.

6. Lepényi
Általában 7-10 perccel a baba után következik, de előfordul, hogy egy óra is kell hozzá.
Ha a baba pocakra kerül megszületése után, akkor a mozgolódásával, később a mellbimbó ingerlésével elősegíti.


A nem rövid bevezető után következzen a beígért téma részletesen :)

A szülés fájdalommal jár (rettentő ritka esetektől eltekintve). Bár ez ijesztő lehet, segít megküzdeni vele, ha ezt elfogadjuk, a fájdalmat a folyamat részének tekintjük. MINDIG CSAK AZ ADOTT KONTRAKCIÓT KELL ELVISELNI. Akár mennyire fájdalmas is a szülés, amint a baba megvan, elfeledkezünk róla.

Mindenki más, de ha a szülést hagyják háborítatlanul a maga ütemében haladni, a vajúdó nő érzi, mikor hogyan jó neki, mire van szüksége.

Fájdalomcsillapítási technikák:
Szaksegítséget nem feltétlenül igénylő eszközök/módszerek:

 • vajúdó labda
 • víz
 • masszázs
 • testhelyzet változtatás
 • nevetés
 • tehermentesítés

Szakember segítségét kell kérni:
 • aromaterápia (ennél egy jó könyv is hasznos lehet pl Ingeborg Stadelmann: Bevált aromakeverékeim)
 • akupunktúra
 • homeopátia (az élet minden területén igaz rá, hogy fennálló tünetek esetén kell alkalmazni, megelőzésre nem érdemes)
 • reflexológia
 • önhipnózis
Kórházi körülmények között:
 • gáz
 • pethidin
 • epidurális érzéstelenítés

Vajúdó labda

A legtöbb vajúdásnál, amit hagynak haladni a maga ütemében, kiválasztásra kerül a négykézlábas póz, mint kényelmes testhelyzet. Ennél nagy segítség lehet a labda.
Ülni is hasznos rajta, akár körkörös, akár 8-as alakban végzett mozgással. Ha a baba magasan van, fel le is lehet ringatózni vele.


Víz

A víz 2 formában van jelen a vajúdásnál. Lehet benne vajúdni, illetve borogatásnak is nagyon hasznos. A vajúdás legelején, amikor még nem biztos, hogy már élesben megindult a dolog, egy meleg zuhany jellemzően leállítja a kontrakciókat, ha még csak jósló fájások voltak, és rendszerezi, ha már élesben megy.
A vízben sokkal kevésbé intenzívek a fájások, de az is változó, hogy ki mennyire kíván a vajúdás alatt vízbe feküdni.

Borogatást leggyakrabban a keresztcsontra, vagy a pocak legaljára, a szeméremdomb feletti részre kérnek a kismamák, lehetőleg tűzforró formában. A meleg víz elősegíti a szabad, élénk vérkeringést.
Vízforraló híján megoldás lehet mikrózott vizes palack, pamut zokniba töltött rízs, párnahuzatba varrt só, hegymászóknak készült hőfejlesztő ruhabetétek.

Masszázs

Masszírozni lehet illóolajas keverékkel, de érdemes bázisolajjal is készülni, hisz sok vajúdó nő nem viseli jól az erős illatokat. Erre legjobb a mandula, jojoba.
A vajúdás kezdetén az egész testen jól esik, segít ellazulni, elengedni magát a vajúdónak. Ahogy halad előre a folyamat, általában a masszázs igény az alábbi területeken jelenik meg: keresztcsont tájék, váll, csípő, ülőgumók, comb. 
Az is változó, hogy ki mennyire erősen igényli, van akinek a tollpihe szerű simogatás, míg másnak az asztalos férjet is megizzasztó erősségű masszázs esik jól.


A talp, illetve tenyér masszírozása, fájdalom pontok nyomása is nagyon hatékony lehet. A kézen a mutató és hüvely ujj között, vagy a tenyér az ujjak tövében, akár egy fésűvel, akár a másik kéz körmeivel. A talpon a lábujjak felőli harmadban spiccelésnél jól kirajzolódó gödröcske. 
(Noll Andrea Nandu Vajúdás támogatás mindenkinek című könyvében a 263 oldaltól számos ilyen pont van, nem csak fájdalomcsillapításra)

Testhelyzet változtatás

A vajúdó nő érzi, hogy pont milyen helyzetben kell lennie ahhoz, hogy a vajúdás a leggördülékenyebben haladjon, ha hagyják szabadon mozogni.
A négykézlábas kedvelt pozíciónál érdemes külön figyelmet fordítani a térdekre, hiába esik jól úgy lenni, ha megfájdulnak. Polifoam, hajtogatott ruha anyag, vagy akár egy habszivacs klumpa is tökéletes lehet alá. 

Nevetés

A nevetés nagyon jótékony lehet, hisz az alsó és a felső ajkak között összeköttetés van. Arra az egész vajúdás alatt érdemes odafigyelni, hogy ne szorítsa össze a kismama a száját, ne tartsa görcsösen az állát, mert az alul is megakaszthatja a folyamatot. Jó lehet ugyanígy egy csók is.

Tehermentesítés

Számtalan módszer van rá. Lehet apa/segítő nyakába kapaszkodni, bordásfalon lógni, szkanderozni.
Egy nagyon hasznos segédeszköz a Rebozo kendő. 2-2,5 méter hosszú, nagyjából 80cm széles kendő. Alkalmazásának csak a kreativitás szab határt.
Lehet a négykézlábas testhelyzetben (szigorúan!!!) pocak alá hajtogatva (nem gyűrve, csavarva) és felülről emelni.

Forrás: sharonmuza.com

Nagyon jól tehermentesít, ha a kismama székre ül, és szemből húzzák a kendővel (akár a feje búbjáig is fel lehet húzni)Egymással szembe ülve talpakat összeérinteni, hagyni, hogy a kismama húzza, amennyire jól esik neki.Ha nincs még segítség, egyedül is meg lehet oldani

Forrás: wrapyourbaby.com

Ebben az esetben is lehet teríteni a kendőt:

Forrás: shebirths.com

 Aromaterápia

Forróvizes borogatásba tökéletes lehet a muskotályzsálya, amit a határátlépések olajának is neveznek. Antiszeptikus, lazító, fájdalomcsillapító, vérnyomáscsökkentő, és enyhe narkotizáló hatásának köszönhetően minden szülésnél méltó helye van.
Vízben vajúdásnál mellkasra, hátra csepegtetve is tökéletes.
A már korábban emlegetett Stadelman könyvben számtalan kombináció található, Noll Andrea Nandu az alábbi keveréket ajánlja legjobban:
50ml jojoba olajba 10-16 csepp jázmin, 4-5 csepp ilangilang, 5-6 csepp muskotályzsája, 2-3 csepp rózsaolaj)
Illóolajokból érdemes jobb minőségűt, nem az 500Ft-os minőséget választani.

A kórházi körülmények között alkalmazott fájdalomcsillapítási technikákról is ejtenék néhány szót.

(kéj)Gáz

50% oxigén, 50% nitrogénoxid
Nem halmozódik fel a szervezetben, könnyen alkalmazható.
Tompítja az agy fájdalomközpontját.
Van aki kevésnek találja, míg mások émelyítőnek érzik, elálmosodnak.
Hatása rövid, érdemes csak a kontrakciók alatt alkalmazni, kontrakciók között gyakran hányingert okoz, ez általánosságban is nagyon jellemző rá. Ha van lehetőség nem maszkon, hanem tölcséren át beszívni, az csökkentheti az émelygést.

Pethidin és diamorfin (ópiátok)

A vajúdás korai szakaszában használatos, komoly hatással lehet a babára. Injekció formájában alkalmazzák.
Nyugtató hatású, lazítja a méh izmait, különösen hatásos szorongásnál.
Mindkettő hányingert okoz, és bejut a baba szervezetébe. Szülés időpontja közelében adagolt szernél a baba jó eséllyel aluszékony lesz, légzésprobléma is felléphet.
A szülést követő egy órában gátolják a kereső, és szopó reflexeket.

Epidurális érzéstelenítés

Egy katéteren át a gerincvelőbe adott injekció.

Beadása közben különösen fontos nyugodtan ülni, ha túl mélyre hatol, komoly fejfájást okozhat.

Szövődményei:
 • Mivel az alsó végtagokat is elérzésteleníti, zsibbadhatnak,a szülő nő nem tud lábra állni. 
 • Vizelési inger nem megfelelő érzékelése is felléphet, ami katéter felhelyezéséhez vezet.
 • Mivel a vegetatív idegrendszerre is hatással van, arra hajlamosaknál vérnyomáseséshez, szédülés, hányingerhez vezethet.
 • Mivel a szülő nő nem érzékeli a tolófájásokat, megnövekszik a vákuumos, fogós szülésbefejezések, császármetszések száma
Létezik mobil epidurál, ami elnyomja a fájdalmat, de a végtagok még használhatóak maradnak, érdemes utána érdeklődni, hogy a választott kórházban mi elérhető.

Erre is igaz, hogy a vajúdás korábbi szakaszában érdemes választani, hogy a kitolási szakra kitisztuljon a szervezetből. Az így született babáknak sem lehet számolni a kereső szopó reflexszel.Felhasznált szakirodalom:

  


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése