2015. március 30., hétfő

A dúla

Kicsoda a dúla, és mit csinál?

Sokan keverik a bábával, szülésznővel.

A bába 

Egyszerre csak egy szülő nőről gondoskodik, időkorlát nélkül. Teljes kompetenciával és felelősséggel bír, ő dönti el, mikor javasol, vagy kér orvosi segítséget. Ő végzi személyre szabottan, egyéni igények alapján az érvényben lévő törvényi szabályoknak és rendelkezéseknek megfelelően a várandós gondozását, kíséri a szülést és a gyermekágyas időszakot, valamint szükség és igény szerint ellátja a babát és a mamát, segít a szoptatásban és a szülés utáni regenerálódásban, a teljes folyamatot végigkíséri.

A szülésznő

Kizárólag szülészeti intézményben dolgozik, csak a szülésnél van jelen, illetve az anyákat kórházi tartózkodásuk idején rutinszerűen, az adott intézmény protokolljának megfelelően látja el.
Sok esetben egyszerre több vajúdó, illetve szülő nő ellátása is a feladata, így nem mindig tud személyre szabottan, egy anyával törődni.
Kompetenciája korlátozott, a szülészorvos, és a kórház rendje szabja meg, mikor mit tehet.
Több kórházban választott orvoshoz kötik a szülésznő fogadást.

A dúla

Független, választható, ideális esetben saját szülési tapasztalattal rendelkező asszonytársi segítő.
Elsősorban a tapasztalatok, információk átadásában, és érzelmi támaszadásban van szerepe. Feladata az őt felkérő várandós érzelmi, és fizikai komfortjának biztosítása, informálása a szülés, születés természetes módjáról, alternatív lehetőségekről, betegjogokról.
Erősíti a várandóst a hitben és tudatban, hogy - ha nem beteg és nincs egészségügyi problémája - képes saját erejéből életet adni a gyermekének mindenféle beavatkozás nélkül. Nem szakképzett, de képzett segítő.
Jelentősége a szeretetteljes, elfogadó jelenlétében áll. A vajúdó nő számára a szülési folyamat nagy részben a megengedésről szól. Annak megengedéséről, hogy önmaga lehessen, eltöröljön minden érzelmi és fizikai korlátot,és felszabadítsa önmagát az elvárások terhe alól, melyek teljesítményének mércéjeként nehezednek rá az intézményi környezetben. A dúla mindebben támasza, és segítője.
Fizikai vizsgálatokat nem végez.

Nem hoz döntéseket a várandós helyett, de hozzásegíti az informált döntések meghozatalához.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése